Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
rajibraj 22 Nisan 2024, 12:13

Bulut Veri Depolama Nedir?

  • 59Görüntüleme

Bulut depolama terimi, bulut sağlayıcının donanımında çalışan bulut müşterilerine sunulan çeşitli depolama özelliklerini kapsar. Bu özelliklerin her biri farklı bir gereksinim karşılar, ancak tüm özellikler kullandıkça için ödeme yapma esnekliğini sağlar. Sağlayıcı temel donanımı güncellemekle ve verilerin kullanılabilir, dayanıklı ve korunmuş kalmasını sağlamaktan sorumludur.

Bulut depolama alanının en yaygın türleri nesne, dosya ve blok şeklindedir.

Bulut depolama türleri

Depolama türleri temel olarak erişim şekilleri ve sundukları performans seviyeleri bakımından değişiklik gösterir. Depolama alanını ve konumunu kullanan uygulama yazılımı, depolama gereksinimlerini belirler.

Nesne depolama

Nesne depolamaya belirtilen diğer depolama türlerinden farklı biçimde erişilebilir. Yazılım uygulamaları, kasıtlı olarak web API'leri çağırarak nesne depolamayı kullanacak şekilde yazılmalıdır. Nesne depolama uygulama yazılımdan uzak şekilde tutulur ve benzer ancak farklı iki durumda kullanılır. İlk olarak, genellikle internet üzerinden, diğerleri arasında bireysel bilgisayarlarda, mobil cihazlarda ve Nesnelerin İnterneti cihazlarında çalıştırılan uygulama yazılımları tarafından erişilir. İkincisi, bulutta çalışan uygulama yazılımları tarafından kullanılabilir.

Nesne depolama kullanan uygulama yazılımları, dosya sistemi kullanmadan uzak bir konumda nesne depolamasından yapılandırılmamış verileri depolayabilir ve alabilir. Depolanan öğeler bulutta sadece soyut "nesneler"dir. Bu, uygulama yazılımı geliştiricisinin maksimum esnekliği koruduğu ve temelde sadece depolanan ve aktarılan veri miktarı için ücretlendirilirken bulutta sınırsız, serbest form bir veri deposuna sahip olduğu anlamına gelir.

Nesne depolamanın dezavantajları iki yönlüdür: Kendi nesne biçimlerini yönetmesi gereken uygulama yazılımı yazarları için biraz daha fazla iş gerektirir ve performans sınırlamaları vardır. Nesne depolama, genellikle internet üzerinden API çağrıları yapan yazılımlar tarafından erişilebilir. Bu sayede, doğrudan bağlı depolamaya ve blok depolama ya da dosya depolamasına bir şey alınması milisaniye sürerken bazen nesne depolamasına alınması bir saniye veya daha uzun sürer. Telefonlarında bulut depolamaya bağlı uygulama yazılımlarını çalıştıran son kullanıcılar gibi birçok kullanım senaryosu için bu performans, özellikle bu uygulama yazılımlarının sağladığı "her yerde erişim" karşılığında kabul edilebilirdir. Nesne depolama kullanan bir uygulama yazılımının nesnelerin depolandığı aynı bulutta çalıştırıldığı durumlarda, tüm kaynaklar bulut sağlayıcının kendi yerel ağında aynı bölgede bulunduğundan performans önemli ölçüde daha yüksektir.

Arşiv Depolama

Arşiv depolama, uzun saklama süreleri gerektiren nadiren erişilen verileri depolamak için ideal bir çözümdür. Arşiv depolama, seyrek erişilen verilerin saklanmasında nesne depolama alanından daha uygun maliyetlidir. Ancak, diğer depolama seçeneklerinin aksine arşiv depolama veri alımı anında gerçekleşmez.

Hem nesne depolama hem de arşiv depolama, nesneleri depolamak için mantıksal kapsayıcılar olarak işletim alanlarını kullanır. İşletim alanı, işletim alanındaki nesneler üzerinde gerçekleştirilebilecek eylemleri ve bu eylemleri gerçekleştirebilecek kişiyi belirleyen ilkeleri içeren tek bir bölmedir.

Organizasyonlar, verileri nesne olarak saklamak üzere işletim alanları oluşturulduğunda hangi varsayılan depolama kademesinin (arşiv veya standart) verileri için uygun olduğuna karar verebilir. Ayrıca nesne depolama nesneleri otomatik olarak arşiv depolama alanına taşıyabilir.

Bulut dosya depolama

Fiziksel bir sunucuda çalıştırılan ve veri merkezinizdeki fiziksel sürücülerden yararlanan çoğu geleneksel uygulama yazılımı, dosya depolamasını kullanır. Linux veya Microsoft Windows Server gibi işletim sistemleri, üzerilerinde çalışan uygulama yazılımlarını bir dosya sistemiyle sunar; bu, verileri depolamak ve almak için tek bir tutarlı kural ve yöntem dizisidir. İşletim sistemi, perde arkasındaki ayrıntıları ele alır; örneğin, fiziksel disk bir katı hal sürücüsü (SSD) midir? Geleneksel bir dönen disk sabit diski mi? Optik disk mi? Yoksa uzak ağ dosya paylaşımı mı? İşletim sistemi bu detayları ele alırken uygulama yazılımları, standart API çağrıları içeren dosyaları basitçe açar, okur, yazar ve kaydeder.

Bulut dosya depolama, buluttaki sunucularda çalıştırdığınız işletim sistemlerine kendi veri merkezinizde çalışabilecek ağ dosya paylaşımlarına benzer şekilde standart bir ağ dosya paylaşımı sunar. Bu işletim sistemleri dosya sistemini o sanal makinede çalışan uygulama yazılımlarına sunar. Uygulama yazılımlarının değiştirilmesine veya bulutta çalışacak şekilde değiştirilmesine gerek yoktur; her zaman kullandıkları dosya depolama ile çalışmaya devam ederler.

Bulut sağlayıcısı, fiziksel diskler ve ağ donanımı dahil olmak üzere donanımı yönetir ve verilerin korunmasını sağlar. İhtiyaçları arttıkça müşteriler için ek artımlı kapasite mevcuttur. Bulut dosya depolamanın doğal avantajları, gelecekteki büyümenin ihtiyaçlarını karşılamak için ağ dosya sistemlerinin planlı toplu satın alımlarını içeren ve ardından donanımınızı yönetmenizi ve verilerinizin korunmasını kendiniz sağlamanızı gerektiren geleneksel bir yaklaşımla karşılaştırıldığında açıktır.

Blok depolama

Blok birimler, veri merkezinizde halihazırda çalıştırıyor olabileceğiniz bir tür ağ depolamasının gelişmiş bir sürümünü temsil ettikleri için bulut dosya depolaması gibidir. Blok birimlerin kullanılması, ağ genel giderlerinin daha az olmasına yol açar ve daha yüksek performans sunar. Ancak bunun karşılığında işletim sistemleri içinde daha fazla konfigürasyon ve yönetim gerektirir.

Oracle'ın blok birimleri, performansı artırmak veya maliyetleri azaltmak için farklı ayarlarla çalışırken hemen konfigüre edilebilen tek bir birim türü kullanır. Bulut dosya depolamasının aksine, blok birimler belirli bir büyüklüğe göre konfigüre edilmelidir, ancak birim çevrimiçi kalırken ve onu kullanan uygulama yazılımları tarafından kullanılabilir durumdayken bu büyüklük herhangi bir zamanda artırılabilir.

Herhangi bir bulut hizmetinde olduğu gibi, sağlayıcı donanım ve kapasite planlamasını yönetir ve verilerin çoğaltılmasını ve korunmasını sağlar.

Bulut depolamanın avantajları

  • Sahip olma maliyeti:
    BT perspektifinden bakıldığında, bulut depolama, genel gider katmanlarını ortadan kaldırır. Donanım satın alımlarından önümüzdeki birkaç yıl içinde ölçeklendirmek için gereken fazla depolamaya kadar çok sayıda doğrudan maliyet artık gerekli değildir. Bu tasarruflar dolaylı maliyetlere de etki eder: Donanımı hazırlamak, veri yönetimini ele almak veya sorunları gidermek için gereken süre açısından, bu görevlerin sorumluluğu BT personelinizden sağlayıcıya geçtiğinden tasarruf edilir. Bu, BT'nin ani sorunları çözmek için nadiren kesintiye uğrayacağı ve personelin daha büyük ciddi görevlere ve daha fazla inovasyona odaklanmasına olanak tanıyacağı anlamına gelir.
  • Ölçeklenebilirlik:
    Bulut depolama, kullandığın kadar öde modeli kullanılarak ele alındığından, platform gerektiğinde hızlı ölçeklendirmeye uyum sağlayacak şekilde oluşturulmuştur. Buna karşılık, şirketler yerel donanıma güvendiğinde, ölçeklendirmek için BT ekipleri tarafından ek depolama ve donanım satın alınmalı, entegre edilmeli ve konfigürasyon sağlanmalıdır. Bulut dosya depolama sağlayıcıları, altyapılarını her şekil ve büyüklükteki müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlamıştır; bu, bir müşterinin hızla değişen ihtiyaçları olduğunda çabuk bir şekilde uyum sağlayabilecekleri anlamına gelir.

    Yedekleme ve kurtarma

    Yedekleme ve kurtarma, organizasyonları veri kaybına karşı korumak için verilerin kopyalarını depolama sürecidir. Yedekleme için buluttan yararlanmak, arıza veya felaket durumunda verilerinizi uzak bir konumda koruyabilir.

    Bulut veri yedeklemesi, BT personelinin iş yükünü artırmadan bir organizasyonun veri koruma stratejisini güçlendirebilir. Bulut depolama yedekleme hizmetleri birçok organizasyon için şirket dışı bir tesis görevi görür. Bulut yedeklemelerine ilişkin, bir organizasyonun mevcut veri koruma sürecine kolaylıkla uyum sağlayabilecek, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yaklaşımlar vardır:

    • Genel buluta şirket içi yedekleme
    • Buluttan buluta yedekleme
    • Bulut yedekleme sistemleri